the rap race

Cosmic, Promoe och Ayla skapar magi. Foto: Cajsa Broström

27 juli arrangerades ett lopp och en konsert med namnet The Rap Race och The Rap Race Festival.  

Initiativtagare till arrangemanget är Promoe, hiphopartist från Västerås och och frontfigur i hiphopgruppen Looptroop Rockers.  
I The Rap Race samverkar Promoe med Westeros Trail Running Society, Löparakademin och UKM.

Vem äger språket och flera andra sponsorer gav stöd till The Rap Race.

En fantastisk kväll på Vallby avslutade the Rap Race Festival. Foto: Cajsa Broström

Syfte med loppet är att unga människor ska associera hiphop till något positivt och uppbyggande, och att skapa en motkraft till de destruktiva levnadsmönster som ofta lyfts fram i hiphopkulturen. The Rap Race vill skapa en plattform där yngre och äldre människor kan mötas, och tillsammans upptäcka och njuta av naturen och av fysisk aktivitet.
 
The Rap Race har tre distanser; 42 km, 21 km och 10 km. De längre distanserna startar på Bruksleden (vid Surahammar respektive Skultuna) och 10 km startar på Vallby Friluftsmuseum - där alla också går i mål. Loppet på 10 km är gratis för folk under 18 år.
 
Konserten, på Vallby Friluftsmuseums Teaterscen, började på kvällen runt kl. 19.00. Den var gratis och utan åldersgräns för att folk som inte alltid har möjlighet att gå på konsert ska kunna göra det. Under kvällen varvades ett ungt, lokalt band, Eboniks, som börjar etablera sig i Västerås med mer erfarna artister som Mange Hellberg, Cleo, Ayla Shatz och Promoe. De spelade efter varandra och tillsammans fram till midnatt.

I The Rap Race Festival skapas en plattform där unga, oetablerade eller mindre etablerade artister, kan dela scen med mer erfarna och etablerade artister - och därigenom inspireras till att fortsätta utvecklas, och ta sitt uttryck och sin dröm på allvar.

Idrott ♡ Kultur = Hälsa!

Efter The Rap Race och i samband med att utställningen Idrott ♡ Kultur = Hälsa! står på länsmuseet så bjuder SISU Idrottsutbildarna, Västmanlands Idrottsförbund och Landstinget Västmanlands projekt Vem äger språket? in till en föreläsningskväll i idrottens och kulturens tecken. En kväll där du möter rapparen Promoe som berätta hur hans passion för löpning berikar hans musikskapande och artisten Mange Hellberg som berättar om kärleken till idrotten, kulturen och delar av sitt liv, då och nu. Lärande, reflekterande, läsande, löpande, lyssnande och ljus...

Program
18.00 The Long Distance Runner - Promoe
19.45 Simma eller sjunk – Mange Hellberg

När: 22 september, kl. 18.00-21.00
Var: Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås
Investering: Fri entré, men obligatorisk och bindande föranmälan senast den 15 september. Begränsat antal platser.
Anmälan dig genom epost till  Sofia Lyckman eller tfn 076-110 61 30

Välkommen!

I detta klipp från TV021 berättar Promoe om sitt perspektiv på idrott ♡ kultur = hälsa:

Under tidig höst kommer även 2 workshops hållas i Västerås av Mange Hellberg och Promoe. Det kommer vara fokus på tekniker för att berätta, med rap och sång - och fokus på att inspirera till insikten om att vem som helst kan göra det.

Promoe har 25 års erfarenhet av rappande och skrivande. Mange Hellberg har lämnat en tuff bakgrund, med missbruk och kriminalitet, med hjälp av musiken, konsten och löpningen.

Bild från ett träningstillfälle med Westeros Trail Running Society innan the Rap Race
Bild från ett träningstillfälle med Westeros Trail Running Society innan the Rap Race
Idrott + Kultur = Hälsa
Idrott + Kultur = Hälsa

TV021 filmade även en stor del av The Rap RACE under festivalkvällen:

Förhoppningsvis kommer The Rap Race att bli ett återkommande arrangemang i Västerås och Västmanland för flera år framöver.